Tar vare på seg selv
– Tidligere gikk jeg i selvhjelpsgruppe for å slippe å tenke på mine egne greier. Nå gjør jeg det for min egen del, sier Anne-Kari Hermansen.
Gjennom å gå i selvhjelpsgruppe har Hermansen lært seg at det er lov å bry seg om seg selv. Før hun flyttet hjem til Alta i 2014 hadde hun mange tunge opplevelser gjennom jobben sin, noe som førte til at hun til slutt ikke visste hvem hun var. Hun fant fort ut selvhjelpsgrupper var noe for henne og har nå gått i selvhjelpsgruppe i til sammen seks år.
– Det jeg synes er så bra med å gå en selvhjelpsgruppe er at vi hele tiden snakker om det som gjelder her og nå. Vi snakker om det som virkelig betyr noe og som opptar oss i hverdagen. Ved å høre på de andre har jeg også lært at det ikke bare er jeg som har rare tanker, forteller hun.
Gjør jobben selv
Hermansen liker at de i gruppa er sine egne «proffer». At de bruker seg selv og sine egne opplevelser og tanker – fremfor noe de har lest seg til eller studert.
– Jeg har kollegaer som tar ulike kurs som koster seks eller syv tusen kroner, også går jeg i en selvhjelpsgruppe helt gratis, sier hun.
Hermansen har snakket mye med kollegaene sine om å danne selvhjelpsgruppe, men påpeker at man ikke bør være kollegaer med de man går i selvhjelpsgruppe med.
– Det handler mye om det «bygdedyret» som kan være en problemstilling på mindre steder. Det er viktig å ikke bli fristet av bygdedyret til å si hva som foregår. I den selvhjelpsgruppa som jeg går i er vi veldig nøye på at det vi snakker om kun blir mellom oss i gruppa. For oss tror jeg gruppa er blitt et sånn eget “hellig sted”.
Gruppa til Hermansen møtes hjemme hos den av de i gruppa som har mulighet til å ha gruppemøtet. De har ikke en fast struktur på møtene, men de pleier å passe på at alle hver sin tur til å prate.
– Noen ganger kan det være sånn: “Nå akkurat i dag vet jeg ikke om jeg har noe spesielt…”, men så kan den tanken ta tyve minutter likevel, sier hun.
Aktuelt under koronaen
Hermansen tror det er mange som kunne hatt nytte av å gå i en selvhjelpsgruppe, spesielt i disse koronatider.
– Det er mange som ikke har så store nettverk eller som ikke har gode nettverk, og som sitter alene. Men selvhjelpsgrupper er også for de som har ektefelle eller samboere, men som trenger å lufte tankene sine.
Ved å ha fått kjennskap til selvhjelp håndterer Hermansen hverdagen på en annen måte enn tidligere.
– Jeg er mer bevisst på hvordan jeg håndterer ulike situasjoner, for det er lett å gjøre et problem større enn det er. Jeg analyserer hvorfor ting blir en utfordring eller et problem, og hvordan jeg kan løse den utfordringen eller problemet slik at det gir mening.
I ettertid evaluerer Hermansen om hun håndterte situasjonen på en god måte eller ikke, og det kan hun også diskutere i selvhjelpsgruppa.