Spør andre – spør deg selv

Sist oppdatert: 6 oktober 2020.

Tema for Verdensdagen for psykisk helse 2020 er "Spør mer". Å spørre er å sørge for at noen blir sett. Kanskje den enkleste, og den vanskeligste, måten å gjøre en forskjell for andre på.

For om du spør bør du også være klar for svaret. Vi kan aldri vite hva svaret blir. Og dersom vi ikke har tid eller mot til å lytte, kan det bidra til at den andre føler seg overflødig og uviktig. Kanskje en av de kjipeste følelsene å ha.

Å være noe for andre – og for deg selv

Illustrasjonsfoto: Depositphotos

For å være noe for andre må du også være noe for deg selv. Vi har alle en psykisk helse som vi må ta vare på for å ha det bra. Har du det som trengs for å kunne bidra? Noen ganger føles det godt å være til for andre, gi råd og omtanke. Andre ganger kan vi glemme nødvendig lading av egne batterier – både fysisk og psykisk. Har du spurt deg selv: Har jeg det bra? Hva er det som butter og hvorfor det?

Det har vist seg at det lønner seg å snakke sammen

Hvis vi er heldige går problemene over av seg selv, men mange ganger må vi gjøre en egeninnsats. Denne innsatsen krever mot til å innse problemet og ta ansvar for for å gjøre noe aktivt. Du kan hente støtte og styrke til dette hos andre, for eksempel i en selvhjelpsgruppe.

Selvhjelpsgrupper

En selvorganisert selvhjelpsgruppe er et sted der du kan jobbe med problemene, sammen med andre. Det er et fellesskap der tillit og trygghet skaper rom for å sette ord på det som er vanskelig. Selvhjelpsgrupper er et slags mentalt treningsstudio der du lærer av andre og deg selv og gjør erfaringer i trygge rammer som du kan bruke også utenfor gruppa. Deltakelse i selvhjelpgrupper er gratis. Her kan du lese mer om selvhjelpsgrupper og hvor du finner dem.

Delta?

Les mer om Verdensdagen 2020. Siden har oversikt over en mengde arrangementer og du kan søke på sted og dato. Selvhjelp Norges distriktskontorer deltar også på noen av disse.

Del på sosiale medier
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial