Sammen utgjør vi en forskjell

,

Tidlig i november møttes over 40 personer fra Østlandet for å dele erfaringer og styrke samarbeid – for å sammen kunne hjelpe flere.

Det er så godt å vite at Covid-19 ikke stopper engasjement. Vi var så heldige å ha representanter fra både kommuner og organisasjoner, i tillegg til privatpersoner, på den digitale samlingen vår. Målet var tydelig.

– Vi som er samlet her bruker kanskje ulike begreper, som livsmestring, folkehelse, wellbeing eller arbeid med bærekraftig utvikling. Uansett er vi her fordi vi ønsker å utgjøre en forskjell, sa Hege Levidatter Hansen. Hun er daglig leder i Selvhjelp Norge.

Se videoopptak av Heges åpning og flere innlegg her.

Noen av deltakerne på hovedseminaret på tirsdag.

– For meg er selvhjelp en livsfilosofi som gir meg, og oss, mulighet til å aktivt jobbe med mine, og dine, og våre utfordringer og livsmønstre. Det er for meg en forståelse av å ta et aktivt valg og jobbe med å stadig utvikle meg selv. For vi lever livene våre i ulike kontekster, og med ulike utfordringer, og livet skjer, og det vi har felles er at den viktigste aktøren som vi kan påvirke er oss selv, la Hege til.

Selvhjelp=wellbeing

– Selvhjelp skjer overalt, både alene og i grupper. Ofte uten at det er definert som et sted der vi jobber med oss selv og egen utvikling. Jeg har blant annet vært med i det som kan sees på som selvhjelpsgrupper uten å tenke over det, i samtaler på sykehus og rehabilitering, eller med venninner. Felles for samtalene er at det er rom for å dele tanker og følelser med mennesker som vil meg vel, sa Trine D.Mossin, som inspirerte deltakerne til å dele erfaringer om hva selvhjelp kan være, i en av tre gruppeoppgaver.

Det kom mange gode svar på hva en kan gjøre for å mestre livet bedre.

– Selvhjelp er å sette og synliggjøre grenser, likepersonsarbeid, være snillere med seg selv, forstå at en må ta hensyn til seg selv før kanskje andre som man er glad i, akseptere at man er der man er, være åpen for ulike løsninger, sa Rune Lundquist. Han er erfaringskonsulent i Regional ressursbase, Sagatun Brukerstyrt Senter på Hamar.

Selvhjelpsgrupper parallelt, før eller etter

Selvhjelp kan altså være noe du gjør alene, med en annen eller med flere. Noen starter hos veileder, coach eller psykolog. For andre kan grupper være starten på å be om mere hjelp.

– Selvhjelpsgrupper ga meg mot til å be om profesjonell hjelp, sa Mona Larsen. Hun er frivillighetskoordinator ved Spiseforstyrrelsesforeningen. Hun har selv både gått i og startet grupper.

– Det å åpne seg ved å snakke, dele, ta imot, ja, få ut tanker, gjør så mye. Men, det er mellom samtalene at egenrefleksjon og oppdagelser ofte skjer, sa hun.

Hva gjør at grupper fungerer best mulig?

Et mål med dagen var å gi hverandre tips som gjør at flere grupper kan startes – og fungerer. Vi har også god informasjon på våre nettsider om dette. Se prinsipper for samtalen i en selvorganisert gruppe her, og praktiske rammer for selvhjelpsgrupper her. Ønsker du flere tips eller ønsker du å gå i eller starte en gruppe? Ta gjerne kontakt med oss, for eksempel på post@selvhjelp.no.

Vil du bli frivillig?

Det er mange måter du kan hjelpe andre på. En er å bli igangsetter. Det er en som er med på å starte grupper. Les mer om vår igangsetteropplæring her.

Den 2. og 3. november arrangerte Selvhjelp Norge erfaringsdeling for nettverk på Østlandet. Over 40 personer var med totalt. Noen av dem bare første dagen på pre-seminar, andre begge dagene. Werner H. Christie holdt et innlegg på dag 2. Det handlet om selvhjelp i velferd og folkehelsearbeid – samskaping og muligheter. Silje Fimreite var også tilstede denne dagen for å dele erfaringer fra lokalt selvhjelpsarbeid i praksis – tilrettelegging og organisering. Innleggene er filmet og vil bli lagt ut på våre nettsider samt på vår kanal på YouTube. Du kan se hele programmet her.