Om Selvhjelp Norge
Selvhjelp Norge - Nasjonalt kompetansemiljø for selvorganisert selvhjelp drives av Norsk selvhjelpsforum på oppdrag fra Helsedirektoratet.
Selvhjelp Norge ble etablert i 2006 som en konsekvens av den første Nasjonale planen for selvhjelp. Nåværende plan hadde en virketid på fire år 2014-2018 og er nok en gang under revisjon i 2019. Vårt arbeid baserer seg på mål og oppgaver beskrevet i Nasjonal plan for selvhjelp samt årlige tilskuddsbrev fra Helsedirektoratet. Arbeidet finansieres over statsbudsjettet.
Selvhjelp Norge har hovedkontor i Oslo og syv distriktskontorer lokalisert i Alta, Trondheim, Bergen, Sandnes, Tønsberg, Oslo og Brumunddal.
Visjon
Selvhjelp Norge jobber etter den samme visjonen som er formulert i Nasjonal plan for selvhjelp (2014-2018): At alle i Norge skal vite hva selvorganisert selvhjelp er, og kunne ta kunnskapen i bruk når livsproblemer oppstår.
Mål for arbeidet
- Sikre en videre utvikling av informasjonsformidling
- Selvorganisert selvhjelp skal være en del av det helsefremmende, forebyggende og rehabiliterende arbeidet både nasjonalt og lokalt
- Sikre kunnskap om selvorganisert selvhjelp i universitets- og høgskoleutdanningene
- Fremme forskning på selvorganisert selvhjelp
Hovedkontorets oppgaver
- formidle informasjon og kunnskap om selvorganisert selvhjelp
- være koordinator og møteplass for nettverksarbeid, blant annet gjennom å arrangere nasjonale konferanser
- styrke det nasjonale arbeidet gjennom kompetansehevende tiltak
- innhente, systematisere, utvikle og videreformidle kunnskap – både erfaringsbasert og
- forskningsbasert
- spre kunnskap, slik at selvorganiserte selvhjelpsgrupper kan komme i gang
Distriktskontorenes oppgaver
- være et informasjonspunkt for selvhjelp i sitt dekningsområde
- styrke det lokale arbeidet gjennom kompetansehevende tiltak
- være en pådriver for utvikling av selvhjelpsarbeidet i samarbeid med lokale aktører, og gjennom dette bygge nettverk
- være en faglig ressurs i sitt dekningsområde, blant annet ved å holde foredrag, informasjonsmøter og fagdager og arrangere regionale konferanser
- støtte opp om lokal igangsetting av selvorganiserte selvhjelpsgrupper og etablere nettverk for lokale aktører som er engasjert i dette arbeidet
- samarbeide med lokale kontaktpunkter og sentre for selvhjelp og mestring etter hvert som disse etableres
- spre kunnskap, slik at selvorganiserte selvhjelpsgrupper kan komme i gang
Årsrapport
Vi gleder vi oss over å se at selvhjelp stadig får en mer naturlig plass som forståelse og arbeidsform på en rekke samfunnsarenaer i det offentlige og i frivilligheten. Her finner du årsrapporter for 2018 og 2019.
Politisk forankring
Selvhjelp er en del av folkehelsearbeidet i Norge. Selvorganisert selvhjelp er nevnt i en rekke politiske dokumenter, faglige veiledere og retningslinjer. Bak dette ligger faglige anbefalinger for, og politisk motivasjon til, å ta selvhjelp i bruk. Les mer om politisk forankring her.