Ny leder i Selvhjelp Norge

,

I mai ønsket vi Asgeir Bergseth velkommen som ny leder for Selvhjelp Norge. Her forteller han litt om bakgrunnen sin og tanker om selvhjelpsarbeidet.

Asgeir Bergseth, daglig leder Selvhjelp Norge

Asgeir kommer fra jobben som tjenesteleder for ambulante oppfølgingstjenester psykisk helse og rus i Bærum kommune. Han har også med seg erfaringer fra Kriminalomsorgen, NAV, arbeid med kommunale boliger og et prosjekt rettet mot bistand til rusavhengige. Som han selv sier: “En variert bakgrunn, men med en rød tråd rundt bistand til innbyggere som i en kortere eller lengre periode står i en vanskelig situasjon.”

Kinderegg 

– Etter flere år som leder innen kommunale helsetjenester, med tilhørende fokus på utfordringer, budsjett og trange rammer var det en befrielse å se denne stillingsannonsen, sier Asgeir. – Her kan jeg være med å løse store samfunnsutfordringer på en helt annen måte i en helt annen type organisasjon.  
Nesten som det berømte kinderegget: å jobbe med noe jeg virkelig tror på, i et svært samfunnsnyttig oppdrag og med nye utfordringer for meg som leder. Jeg er utrolig glad for denne muligheten til å bli kjent med en organisasjon som har et så viktig oppdrag.

Selvhjelp virker

– Hvorfor er selvhjelp viktig? Til det svarer Asgeir: – For det første er det viktig fordi det virker! Lege, psykolog og medisiner er nødvendig og bra, men for en del av livets utfordringer kan andre former for hjelp være bedre, og selvhjelp er en av disse. For det andre er det viktig for å avlaste de tradisjonelle helsetjenestene så de kan ta seg av de sykeste. På denne måten vil vi både ta vare på individ og samfunn.

Når det knirker

– For egen del er selvhjelp noe jeg gjør som gjør at jeg får det bedre, fortsetter han. – Det kan være ting jeg gjør alene eller sammen med andre. Selv har jeg brukt naturen mye når det knirker i livet. Den gode samtalen, med en eller flere, bidrar også til å få det bedre. Vi er sosiale dyr og avhengig av tilbakemeldinger og innspill på meninger og handlinger. For meg er både naturen og samtalene er viktig verktøy for å oppnå samme resultat.

Mange aktiviteter fremover

– Hva tenker du om Selvhjelp Norges arbeid fremover?

– I første omgang skal vi fortsette det gode arbeidet som allerede gjøres. En overordnet utfordring er hvordan vi skal disponere våre ressurser på en best mulig måte for å nå flest mulig. Kanskje en ganske generell utfordring, men likevel gjeldende. En stor styrke er at virksomheten består av en gjeng dedikerte medarbeidere med lang og variert erfaring. Og vi har et styre som har et stort engasjement for saken.

Asgeir på strategisamling i Selvhjelp Norge

– Helt konkret har vi flere aktiviteter på planen til høsten: 15-19. august skal vi være til stede på Arendalsuka. Der skal vi ha stand hele uka og tre arrangementer for å fremme selvhjelp. Det blir kjempespennende! Og 27.-29. september arrangerer vi en stor regional samling for Østlandet hvor vi møtes på Klækken hotell ved Hønefoss for to dager med erfaringsdeling og temaer rundt utvikling av lokalt selvhjelpsarbeid.

Samarbeid og samskaping

Asgeir reflekterer videre om nødvendigheten av samhandling i selvhjelpsarbeidet: – Selvhjelp Norge er en liten organisasjon med et kjempestort oppdrag – i et langstrakt land. Vi klarer ikke å spre informasjon og kunnskap om selvhjelp alene. Vi trenger derfor alle samarbeidspartnere og gode krefter vi kan få, til å etablere grupper, dele informasjon og gi oss tilbakemeldinger på hvilke behov som finnes.

All stans forbudt!

Ditt mantra, Asgeir, hva er det? – “All stans forbudt”, svarer han lunt, og forklarer det med at vi mennesker og verden vi lever i er i konstant utvikling, og endring, så vi har ikke annet valg enn å være med på utviklingen. Han legger til at mantraet også gjelder han som person, enten det vises som kompetanseheving eller fysisk aktivitet på fritiden.