Det hjalp å snakke om problemene

Sist oppdatert: 15 november 2019.

Har du levd en stund? Bruk erfaringskunnskapen du har til å hjelpe deg selv når livet butter, gjerne sammen med andre. Du er ekspert god nok.

Turid Danielsen
Turid Danielsen. Foto: Privat.

- Jeg gikk i mange år med en konstant følelse av å være utilstrekkelig. Jeg var så sliten. Og jeg pakket problemene unna og unngikk dem. Men de ble ikke borte av den grunn. Det var livskriser jeg aldri hadde fått jobbet meg gjennom, forteller Turid Danielsen (70 år).

Hun hadde opplevd dødsfall i familien, utfordringer i jobben som lærer og spesialpedagog, og i tillegg hadde hun vært igjennom en skilsmisse. Etter hvert ble presset så stort at hun ble langtidssykemeldt.

- Jeg fant ut at jeg måtte ta tak, det gikk ikke lenger. Kanskje jeg kunne unngå å stå på en lang venteliste hos psykolog ved å hjelpe meg selv? sier Turid.

Har egne krefter

Turid hadde lest om en dame som hadde gått i en selvhjelpsgruppe, og kjente at det traff henne. Det at vi selv har krefter vi kan hente frem og mobilisere – også når livet er tøft.

Hun snakket med fastlegen og han støttet henne i å starte i en selvorganisert selvhjelpsgruppe.

Turid er en av mange som nå vet at selvhjelp virker.

- I selvhjelpsgruppa bruker vi vår egen erfaringskunnskap og egne krefter. Vi er vår egen ekspert sammen med andre. Vi er likeverdige. Vi kan snakke om hvordan vi har det og hvordan vi tar det - om alt fra ensomhet, sorg, manglende bevegelighet, en vanskelig pårørenderolle, dårlig hørsel, dårlig syn, tap av arbeid eller at vi leter etter en ny identitet som senior. Eller andre problemer. Hva tenker jeg om meg selv og andre?

Turid sier det hjelper å snakke med andre, og bli bevisst på hva problemet egentlig er. Svarene har vi i oss selv.

Stoppe opp og tenke

Turid startet i en selvorganisert selvhjelpsgruppe da hun var 58 år gammel.

Hver uke gjennom et år møtte hun fire andre damer som også hadde problemer av ulikt slag. Noen ble med i gruppa på grunn av problemer i jobben, andre på grunn av hendelser i barndommen eller samlivsproblemer. Den eldste deltakeren var 70 år.

- Vi erfarte raskt at vi hadde nytte av å snakke sammen. Jeg lærte å gå inn i mine egne problemer. Hva kjente jeg egentlig? Hva lot jeg mine erfaringer gjøre med meg? Hva kunne jeg gjøre noe med? Hvilke valg hadde jeg? Det var godt å stoppe opp og kjenne etter hvordan jeg hadde det. Ikke bare løpe i den travle hverdagen. I gruppa lyttet vi og hørte på, men ga få råd. Akkurat det var deilig, sier Turid.

Hun innrømmer at det også kunne være en stor påkjenning å våge å hente frem en følelse og en smerte som hadde ligget mer eller mindre begravet i lang tid. Men det var etter slike opplevelser noe begynte å skje i henne, og at hun forsto seg selv bedre.

- Det handler om nettopp det - å stoppe opp, og våge å stille spørsmålene om hvordan jeg har det og hva jeg lar ulike situasjoner gjøre med meg, sier Turid.

Blitt mer ærlig – også når det er ubehagelig

At Turids selvhjelpsgruppe var selvorganisert, vil si at den ledet seg selv. Ved hjelp av rammer og prinsipper for samtale i en selvorganisert selvhjelpsgruppe, basert på over 30 års erfaring. Les mer om dette i artikkelen Godt voksen? Selvhjelp gir bedre helse.

Turid forteller at hun i utgangspunktet var skeptisk til at gruppa ikke ble ledet av en fagperson, for hvordan kunne vanlige mennesker egentlig hjelpe seg selv uten ekspertbistand? Og uten at det ble en koseklubb med alt som er dårlig her i verden, eller at en av deltakerne pratet i vei på bekostning av de andre?

- Det fungerte imidlertid veldig godt. Jeg har aldri angret på at jeg startet i en selvorganisert selvhjelpsgruppe. Og jeg har det bedre nå, selv om livet ikke er et glansbilde.

Det Turid har lært i gruppa har hun tatt med seg videre i livet.

- Jeg har blitt mer ærlig og tørr å si nei til andre, ikke bare gjøre som andre forventer. Jeg trenger ikke å bli likt av alle. Jeg har blitt modigere på en ålreit måte. Nå greier jeg å sette grenser for andre, også når det er ubehagelig, sier hun.

Hjelper andre selv

I dag er Turid pensjonist og hjelper andre gjennom Moss Frivilligsentral. Der er hun blant annet kontaktperson om noen ønsker informasjon eller har lyst til å gå i en selvorganisert selvhjelpsgruppe. Da kan hun sette i gang gruppa og deretter la de styre seg selv.

- Vi har mange arenaer som er tilrettelagt for oss eldre som er preget av kos og bingo. Det blir nesten forventet at du skal bli interessert i bingo når du blir pensjonist. Men slik er det jo ikke! Jeg tror mange eldre sitter med følelsen av at man kjenner seg rar og utenfor. Det kan være følelser rundt sorg, sykdom, skam, vanskelige relasjoner til familie, ny identitet som senior og meningen med livet. Vi trenger å møte hverandre og prate om hvordan vi egentlig har det.

Turid råder andre eldre til å snakke om problemene. Gjerne i en selvorganisert selvhjelpsgruppe.

Turid er også intervjuet i Hjemmet – les hele intervjuet her.

Del på sosiale medier
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial