Det har vist seg at det lønner seg å snakke sammen

Sist oppdatert: 20 desember 2019.

Bildekilde: Unsplash
Bildekilde: Unsplash

Det deles fra livene våre i ulike sosiale medier, vi deler det fine, de gode opplevelsene med bilder fra alle verdenshjørner, på de høyeste fjelltoppene, den beste restauranten. Det er naturlig, de fleste vil dele det som er ufarlig, det som ikke gjør at vanskelige spørsmål kan dukke opp.
Noe av det som ikke deles så mye, selv om det er større åpenhet også om vanskelige tema i dag er psykisk sykdom, rusproblemer, vanskelige familierelasjoner, samlivsbrudd, fattigdom med mer.
Psykisk helse er fortsatt vanskelig for mange, men de fleste er enig i at det er ok å snakke om - etterpå når problemet er løst eller borte...om de blir borte?
 
Hvordan snakker du om det som er vanskelig i ditt liv? 
Det fines ikke noen riktig eller gal måte å prate om det som er vanskelig på, det er opp til deg selv å finne ut hva som blir riktig for deg. Stole på det du tenker, din kunnskap om dine vanskeligheter.  Hva har du behov for? Hvordan kan du gjøre det? Hva kan du gjøre alene, og hva trenger du hjelp til? Hva kan vente? Og hva må du ta fatt i med en gang? Neste skritt vil være å våge å snakke med noen, og handle på det du tenker. Noen ganger er det så skummelt at det beste er å trekke seg tenker du kanskje?  Gå noen flere runder til med deg selv? Det fine med denne tankeprosessen er at du allerede har startet prosessen som gjør at du vil endre noe, løse noe og få det bedre i eget liv.
 
Julen er kanskje den tiden på året der vanskelige problemer blir forsterket? Det er ikke alltid like lett og følge egne behov. Finne ut hva har du behov for? Hvordan vil du at din jul skal være? For hvordan finne ut av egne behov når omgivelsene kommer med sine krav? Hvem tar du hensyn til? Deg selv? eller de andre?
Du leser kanskje oppdateringer på Facebook om at livene til “alle” andre går så det suser, ingen er syke og de sover alltid godt. Det dufter så godt av bakst fra de 7 sorter kake...... Da er det ikke lett å rekke opp hånden å si: jeg synes hverdagen er vanskelig, jeg gleder meg ikke til jul, jeg har ingen å være sammen med i julen. Jeg føler meg ensom.
Glede er kanskje den eneste følelsen som vi snakker om uten at den er tabubelagt på en eller annen måte. Noen ganger kan man jo likevel undre seg over om det er best å være glad og fornøyd for enhver pris, eller rett og slett tørre å kjenne etter hvordan man har det, og erkjenne det som også er vondt og vanskelig.

I en selvorganisert selvhjelpsgruppe har deltakerne en unik mulighet til å snakke om det som er vanskelig i livet sitt.  De fleste mennesker har fått føle og har erfaringer fra hvordan det er når andre har “løsningene” på dine problemer. I en selvhjelpsgruppe snakker du ut ifra dine behov, og i ditt eget tempo.  Du tar regien over hvordan, og hva du deler. Det vonde du tenker kommer til å vedvare gjør det ikke? Du merker kanskje at det blir lettere jo mer du deler, selv om det vanskelige ikke forsvinner med en gang?

Selvhjelp Norge har det siste året snakket med mange mennesker som ønsker å benytte seg av selvorganisert selvhjelp i jobben som ansatt eller privat i livet sitt. Det har det siste året blitt gjennomført flere igangsetteropplæringer som gjør det mulig for mennesker ute i kommunene å samarbeide om å starte selvhjelpsgrupper i eget distrikt, som igjen gjør at mennesker kan møtes og snakke sammen om det som er vanskelig i livet.

En av de viktigste faktorene du kan gjøre for din egen psykiske helse er å snakke sammen med andre mennesker. Noen valg som tas skaper store ringvirkninger. Kanskje er det i 2020 du tar valget om å starte i en selvhjelpsgruppe? Finne en plass der du kan dele tanker og følelser om det som er vanskelig i ditt liv.

Året 2019 er snart historie, og selvhjelp Norge vil takke alle samarbeidspartnere som gjør det mulig for folk i Norge å benytte seg av selvorganisert selvhjelp

Måtte alle få en alle tiders jul og et nytt fint år!

Hilsen alle oss i selvhjelp Norge

Del på sosiale medier
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial